Zwarte gaten spreken tot de verbeelding. Veel bestaande boeken over zwarte gaten beperken zich echter tot de ‘klassieke’ beschrijving in termen van relativiteitstheorie, of ze bespreken de kwantummechanische informatieparadox zoals die door Stephen Hawking in de jaren 70 werd geformuleerd. De verregaande theoretische ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar zijn maar zeer beperkt in boekvorm beschreven. Deze vooruitgang beperkt zich overigens niet tot zwarte gaten zelf; er zijn sterke aanwijzingen dat ruimte en tijd op die schaal überhaupt niet bestaan, maar dat het ‘emergente’ verschijnselen zijn; een beetje zoals één molecuul van een kop koffie ook geen temperatuur heeft, maar koffie op grote schaal wel.
We hebben zwarte gaten in de afgelopen eeuw met name op theoretisch vlak bestudeerd. Maar de afgelopen jaren worden steeds meer technieken ontwikkeld waarmee deze raadselachtige hemellichamen ook daadwerkelijk kunnen worden waargenomen. Hoog tijd voor een boek waarin deze nieuwe observationele ontwikkelingen, de vooruitzichten voor de toekomst, ons begrip én ons onbegrip van zwarte gaten op toegankelijk wijze worden behandeld.
» De enorme theoretische vooruitgang in ons begrip én onbegrip van zwarte gaten op begrijpelijke wijze uitgelegd
» Gaat in op de meest recente ontwikkelingen
» Rijk geïllustreerd met ruim 150 kleurenafbeeldingen
Marcel Vonk is een Nederlands theoretisch fysicus, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich met name op de snaartheorie en mathematische fysica – onderwerpen die regelmatig opduiken in de nieuwste theoretische ontwikkelingen rond zwarte gaten. Naast onderzoeker is Vonk enthousiast wetenschapspopularisator.
In zijn vrije tijd is Vonk toernooipokerspeler op hoog niveau. In 2010 won hij als derde Nederlander in de geschiedenis een van de toernooien in de World Series of Poker, het jaarlijkse ‘wereldkampioenschap’ poker. Zwarte gaten. Gevangen in ruimte en tijd is Vonks tweede populairwetenschappelijke boek. In 2010 verscheen van zijn hand het boek Snaartheorie.